България на запад вече икономически граничи с Азия.Това е последния

...
 България на запад вече икономически граничи с Азия.Това е последния
Коментари Харесай

Новият виц: Граничим на запад с Азия

 

България на запад към този момент стопански граничи с Азия.

Това е последния анекдот от през вчерашния ден, когато държавното управление на Русия публично ратифицира съглашението за свободна търговия на Сърбия с Евразийския стопански съюз. Там до момента членуват Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан. Разбира се, водеща е Русия. Съюзът е с общ Брутният вътрешен продукт от 1,9 трилиона щатски $ и пазар от 183,8 милиона души.

Въпреки че последната стъпка за входната виза на Белград е формалното гласоподаване в Държавната дума, сръбският вицепремиер по търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич даде обстойно изявление на РИА Новости, в което съобщи, че този стратегически контракт ще разреши на страната му да стъпи безмитно на пазари в Армения и Киргистан, а също така ще разшири листата с артикули за всички страни от евразийския съюз.

Сърбия чака да усили износа си за 5-те страни с 1,5 милиарда $ за идващите 2-3 години. Предвижда се това да стане с износ на козе и овче сирене, като с увеличени размери на краве сирене. Сърбия се готви да изнесе 90 000 литра плодова ракия и 2 000 тона цигари. Около 95,5% от продуктите, създадени в Сърбия, ще могат да бъдат внасяни в страните от  този евроалианса без да бъдат плащани мита, по данни на Министерството на търговията.

Споразумението уголемява листата на сръбските артикули, които могат да бъдат изнасяни и уголемява зоната за свободна търговия до Армения и Киргизстан, написа Данас.

Независимо, че Ляич твърди, че решението не значи, че Сърбия влиза в Евразийския съюз, а единствено подписва контракт за взаимна търговия, локални медии се усъмниха в това. Още повече, че съглашението касае разширение на стоките в Армения, която сега е в остър интернационален спор с Азербайджан.

По отношение на политическите връзки, за разлика от Европейския съюз, всяка държава-членка има своя лична външна политика, която от време на време е спорна – на първо място във връзка с Брюксел и Пекин. Политическите и икономическите връзки с Китай, изключително в подтекста на самодейността „ Един пояс, веднъж “, са от решаващо значение за членовете на съюза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР